Doodle klei Basis uitleg

Vorige Artikel 3 van 3

Doodle Clay is zacht en soepel te verwerken en droogt niet uit. Je kan het opnieuw gebruiken tot je tevreden bent over je creatie.

De startset wordt geleverd in een luxe kartonnen bewaarkoker samen met twee kleuren klei, (Off-White en Graphite) handige letterstempels, spatels, uitsteek hart en een introductie en inspiratiefolder.

Doodle clay is ook los te koop in Off-White, Grapithe en Sand.

Hoe werkt het:

Doordat de klei zachte en soepel is, is het prettig te verwerken en met je handen te kneden. Ook met de spatels kan je de klei makkelijk modelleren.

Om een mooi strakke rand en gladde achterkant te krijgen is het handig om te werken op een vel bakpapier. Dat leg je op een tegel, broodplank of dik karton.  Op deze manier hoeft je je werk zo min mogelijk op te pakken en blijft de basisvorm mooi behouden.

Doodle Clay kan je gebruiken op een ondergrond zoals een vaasje of theepot, zorg dan dat de ondergrond ovenbestendig is zodat de creatie kan worden afgebakken.

Mocht je het werkje willen laten liggen om later af te maken. Dan kan je het even in de open lucht laten liggen maar met een stukje aluminium folie of een zakje er losjes omheen blijft je werk langer zacht.  Nadat je de verpakking hebt aangebroken zal de klei zacht blijven. Wel raad ik je aan om de verpakking goed te sluiten dan blijft de klei het best. Heb je de verpakking al weggegooid of is het erg kapot bewaar het dan in een afsluitbare plastic zak.

Zorg dat het werkje niet op een onbeschermd oppervlak blijft liggen. Voorkom hiermee vlekken in je tafel of andere oppervlakken.

Uitdrukken van de vorm:

Rol de klei uit tot een plak van ongeveer 0.5 mm. Dit kan met een deegroller en heb je die niet bij de hand gebruikt dan een stuk rond hout of een rechte fles. Zorg dat er geen luchtbellen meer zichtbaar zijn als je de plak hebt uit gerold.

Druk de hart vorm aan het begin in de plak en haal het hart eruit. (foto 1) Je hebt een strakke rand en maakt de creatie op het hart.
Wil je graag een ronde rand leg dan een stukje plastic folie op de plak en steek het hart voorzichtig uit de folie en de klei. Probeer maar..
Je kan er ook voor kiezen om eerst een creatie op de plak clay te maken (foto 2) en het hart er dan uit te steken je krijgt dan een strakke rand. Je steekt dan wel delen die buiten je vorm vallen van je creatie af.

Natuurlijk kan je elke (bak)vorm gebruiken die je maar wil, alleen de hart uitsteker zit in de set. Ik raad je aan om alles wat je gebruikt dat ook met je voedsel in aanraking komt echt heel goed of te wassen of liever koop een extra setje voor je hobby, koop het bij de kringloop.

Indrukken:
Zorg dat de plak klei waarop je werkt dik genoeg is om de tekst in te drukken.

Met de bijgeleverde letter set schuif je een leuke persoonlijke tekst op het letterbalkje. Wel in spiegelbeeld omdat je de tekst in de klei moet drukken.

Stempels zijn erg ook leuk te gebruiken op in de klei te drukken. Gebruik je de stempels ook met inkt. Kijk dan goed of er geen inkt meer op de stempel zit, je zou dan zomaar een ongewenste kleur kunnen krijgen.  Hoewel .. misschien ontstaat er onbedoeld iets heel moois.

Behalve stempels zijn bladeren van planten makkelijk in de klei te drukken en geven een natuurlijke uitstraling aan je creatie.

Doodle Clay mengen.

Behalve dat de Doodle Clay kleuren onderling zijn te mengen. Kan je de klei ook mengen met krijtverf mits er geen metaal glitters in zitten.

1. Voor het mengen met krijtverf kan je het beste een paar dunne doorzichtige handschoenen aan trekken. Meng de krijtverf er niet helemaal doorheen voor een marmer effect, of helemaal erdoorheen kneden voor een egaal effect.

2. Na dat je het werk heb af gebakken en het is afgekoeld smeer je met een oud doekje ( ik gebruik er een oud t-shirt voor) een beetje goud verf over het ornament. Voor dat de verf droog is veeg je het er weer af. Eventueel herhalen voor het gewenste effect. Er gaat meer verf zitten in de ingedrukte stempel. Even uit proberen wat je mooi vindt.

Afbakken:

Ik raad je aan om te werken op een ondergrond, zodat je het werkstuk makkelijk in de oven kan plaatsen.
Als je tevreden bent over je creatie dan bak je het af in een keukenoven of de oven van je magnetron. Voorverwarmen tot 130 graden (max 140 graden) en ongeveer 20 tot 30 minuten afbakken. Je werk zal nog zacht aanvoelen wanneer deze net is afgebakken, na afkoelen heeft de klei een  mooie matte uitstraling. Eenmaal afgebakken kan het niet meer zacht gemaakt worden.

Is je werk gebroken.

Met een beetje secondelijm plak je het zo weer aan elkaar. Wij adviseren om secondelijm te gebruiken, andere lijmsoorten of plakband kunnen met de afgebakken klei veroorzaken.

Heb je nog ideeen nodig? :
Een persoonlijk naamlabel aan een servet. 
Hanger aan een interieur ketting.
Geboortetegeltje.
Schaaltje voor je ringen.
Versiering in de kerstboom of paas tak.
Ornamentjes aan een windgong.
Housewarming label met persoonlijke tekst.

Als je eenmaal bezig bent komen de ideeën vanzelf.
Ok leuk om samen met je kinderen cadeautjes te maken.

 

Doodle Clay, Doodle klei, kleien voor volwassenen, 

 

© 2017 - 2021 Van Garen & Stof | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel